Şaşılık Ameliyatı

Normalde gözlerimiz her yöne paralel olarak hareket etmektedirler. Her bir gözümüzde altışar adet göz dışı kas yer almaktadır ve bu kaslar gözümüzün hareketini sağlamaktadır. Bu kaslar iç rektus, dış rektus, alt rektus, üst rektus, üst oblikler, alt obliklerdir.

Gözlerimiz paralel olarak hareket etmediklerinde ve bu kasların en az birinde kuvvet azlığı veya fazlalığı var ise şaşılık ortaya çıkmaktadır. Şaşılık; kalıcı veya geçici, içe, dışa veya herhangi bir yöne doğru, tek gözde veya her iki gözde, çocuklarda, yetişkinlerde, doğuştan veya sonradan görülebilir. Gözlerde kayma durumu olduğunda beynimizde iki farklı görüntü ortaya çıkar. Beynimiz ise bu kayan görüntüyü algılar ve görüşlerde azalmaya neden olur. Bütün tedavilerde olduğu gibi şaşılık tedavisinde de erken teşhis çok önemlidir.

Şaşılık muayenesi bütün yaştaki çocuklara yapılabilir fakat özellikle dört yaşın altındaki çocuklara yaptırılması gereklidir. Erken teşhis yapılamadığında estetik ve psikolojik sorunlar yaratacaktır. Ayrıca bu sorunlar dışında ömür boyu kalıcı görme sorunlarına da yol açacaktır. Şaşılık ameliyatında göz küresinin dışarısında yer alan kasların güçleri arttırılır, azaltılır veya etki noktaları değiştirilir.

Şaşılık ameliyatları lokal anestezi ile de yapılabilir olsa da genellikle genel anestezi tercih edilir. Bu sebeple uzun süre hastanede kalmanızı gerektiren bir operasyon olmayacaktır. Ameliyattan sonra birkaç saat dinlenip ardından evinize gidebilirsiniz. Gözünüzde kullanılacak dikiş iplikleri de kendiliğinden eriyen türden olduğu için dikiş aldırmaya hastaneye gelmenize de gerek olmayacaktır.